Maritime Trainee – et av Norges ledene traineeprogrammer

Et av Norges ledende traineeprogrammer

En av hovedstyrkene til den maritime næringen i Norge er et sterkt klyngesamarbeid. Nå er kull 15, bestående av 13 traineer i gang, og de neste 18 månedene skal de gjennom et akademisk program hvor de blir kjent med ulike aspekter i maritim næring, samtidig som de daglig jobber i et ledende maritimt selskap.

Siden oppstart i 2005 har i overkant av 240 traineer vært gjennom Norges Rederiforbunds Maritime Trainee program. Om lag 80 prosent av disse arbeider fortsatt i næringen, hvorav flere i lederstillinger.

– I en tid da konkurransen om de beste hodene tilspisser seg er Maritime Trainee programmet mer aktuelt enn noen gang for å rekruttere kandidater fra øverste hylle, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Gleder seg til å rekruttere to nye kandidater til høsten

DOF Subsea deltar i Maritime Trainee programmet for tredje gang, og HR-sjef, Toril Træen, forteller at programmet har blitt en viktig del av selskapets strategiske rekruttering. For 2023 søker de to kandidater, én til å jobbe med subsea-operasjoner og én kandidat med kompetanse innen marin/kybernetikk.

– Programmet sikrer våre nye ansatte en god innføring til næringen og et godt og aktivt nettverk. Kombinert med praktisk arbeid og eksponering på tvers av DOF-gruppen sine divisjoner, og med opphold on- og offshore, gir dette oss talenter med en helhetlig forståelse, sier Træen. 

DOF Subsea har behov for unge, nysgjerrige ansatte med ulik bakgrunn.

– Programmet har gitt oss tilgang til topp kandidater som sterkt bidrar til utvikling av fremtidige muligheter, metoder og verdier for selskapet, avslutter hun.

Traineene bidrar til utvikling
Maritime Trainee programmet er viktig for å vise at det finnes spennende muligheter i en bransje med et bredt kompetansebehov.

– Gjennom snart 100 år har vi vært hvem vi er på grunn av menneskene som jobber i Höegh Autoliners, og den utviklingen de bidrar med. Enten det er nye impulser, måter å gjøre eller se ting på, så utvikler vi oss sammen med våre ansatte. En viktig brikke i dette står våre traineer for. De bringer ny innsikt, utfordrer vaner og hvordan vi gjør ting. Dette er uvurderlig for oss, og er med på å holde oss skarpe og «up to date», forteller Andreas Enger.

Han er CEO i Höegh Autoliners, et shippingselskap som i mange år har vært med på Maritime Trainee programmet.

–  Samtidig føler vi at vi kan tilby et godt utviklingsmiljø og en god start på karrieren deres innen den maritime næringen. Vi har en stolt historie av traineer, og har i dag tidligere traineer i mange sentrale stillinger, inkludert i konsernledelsen. For oss er det avgjørende at vi gir maritime traineer muligheten til å blomstre og følge drømmene deres, sier Enger.

Helhetsforståelse av næringen
Et viktig mål i programmet er at traineene skal få en forståelse av hvordan klima, miljø, bærekraft, digitalisering og ny teknologi påvirker næringen og selskapene de selv jobber i. Traineene får i tillegg en innføring i maritim juss, forhandlingsteknikk, kommunikasjon og presentasjonsferdigheter.

– Programmet har først og fremst gitt meg muligheten til å få innblikk i mange deler av virksomheten og en bedre helhetsforståelse, samt eksponering til toppledernivå. Jeg fikk også muligheten til å jobbe både i Dubai og New York i løpet av min traineeperiode. Senere bodde familien og jeg i Hong Kong en 3-års periode, forteller Espen Stubberud (41).

Han er Chief of Trade & Capacity i Höegh Autoliners med ansvar for nettverk og flåteallokering, trade (ruter) drift og lønnsomhet.

Kombinasjonen av nysgjerrighet for shipping, interesse for havet og relasjoner var noen av årsakene til at Stubberud søkte på programmet.

Nyttig nettverk
Traineene utvikler seg gjennom deltakelse på foredrag og workshops med nøkkelpersoner i bransjen. I tillegg får man besøke ledende bedrifter i næringen både i Norge og utlandet. Alle tidligere traineer blir en del av Maritime Trainee Alumni, som nå nærmer seg 250 medlemmer.

– Mitt beste utenomfaglige minne er fellesmiddagene der man alltid sitter ved siden av interessante mennesker og lærer nye ting samtidig som man har det utrolig artig sammen. Avslutningsmiddag med diplomseremoni var et spesielt godt minne, forteller Matias Bøe Olsen (27) som i dag er Underwriter Executive i Skuld.

Han søkte på programmet for å danne et nettverk i næringen og forteller at han både har knyttet bånd til andre traineer og eksternt med andre bedrifter gjennom programmet.

– Programmet har et veldig godt faglig innhold, og gir en unik mulighet til å bygge nettverk med andre i bransjen, forteller Eline Hagen Holsvik (25).

Hun jobber i dag som CEO Office Manager i Aker BP, hvor hun styrer den strategiske agendaen til ledelsen. Dette inkluderer blant annet å vurdere hvilke saker som bør behandles og å hjelpe til med å sette selskapets strategiske retning. Holsvik forteller at Maritime Trainee programmet ga henne en svært god generell forståelse av bransjen og et solid nettverk.

Fortsatt mulig å søke

Ved å delta i programmet kan bedrifter nå ut til kandidater de ellers ikke ville nådd. Programmet er til stede på flere karrieredager og deler stillingsannonsene på både programmet sine sider og et bredt utvalg av høyskoler og universiteter, både nasjonalt og internasjonalt.

Vi har mange påmeldte til kull 16. Har din bedrift meldt seg? Det er fortsatt mulig å rekruttere Maritime Trainee kandidater med oppstart høsten 2023.